среда, 18 января 2012 г.

Опубликована новость на сайте Киевского Авиакосмического лицея

 
http://akl-nau.com.ua/radiozv-yazok-iz-kosmosom.html

Радіозв’язок із космосом

24 грудня учні Авіакосмічного ліцею НАУ за підтримки київських радіолюбителів провели сеанс радіозв’язку з бортінженером Міжнародної Космічної Станції (МКС) – командиром корабля  Союз-ТМА-22 Антоном Шкаплеровим, несучим вахту на борту станції.
Захід такого масштабу відбувся вперше в історії України. Радіозустрічі передувала міжнародна підготовка, що почалася ще у квітні 2011 року.  Ліцей організував та провів конкурс запитань серед учнів, під час якого надійшло понад 130 питань. З них організаторами було відібрано лише 20 найбільш цікавих. В організації заходу брали участь російські радіолюбителі, серед яких: Валерій Пікєєв, Сергій Самбуров, а також російська організація «РКК Енергія». Подія стала можливою також завдяки міжнародній організації радіолюбителів ARISS (Amateur Radio on International Space Station), яка щороку допомагає десяткам шкіл та  університетів усього світу проводити подібні заходи. Впродовж сеансу зв’язку, що тривав 11 хвилин, ліцеїсти у прямому ефірі поставили 19 запитань, пов’язаних із космічною тематикою та особливостями роботи та життя екіпажу. Бортінженер Антон Шкаплеров привітав Україну та ліцей з борту МКС та відповів на питання учнів.
Ліцеїсти із захопленням слухали космонавта. Найбільш їх цікавили питання про те, чи може полетіти в космос дівчина, чи існують космічні повір’я та прикмети, як довго космонавти звикають до їжі, яку вживають на станції, чи видно з космосу найбільш забруднені райони України, на скільки часу вистачає повітря у скафандрі, чи шкодить перебування в космосі психічному здоров’ю людини та чи пам’ятає космонавт свої почуття під час першого польоту до космосу.
Наприкінці сеансу організатор та ведучий Андрій Бегунов подякував за спілкування та поздоровив екіпаж МКС з ювілеєм – 50-річчям польоту людини до космосу, від імені учасників сеансу зв’язку побажав успішного виконання програми польоту та м’якої посадки у 2012 році.
Українські радіолюбителі не зупиняються на досягнутому. В планах – проведення аналогічних сеансів для інших українських шкіл, ліцеїв, університетів.
Учні ліцею були в неймовірному захопленні від заходу, адже ще ніколи космос не був таким близьким. Ще довго вони не могли вгамувати емоцій та з цікавістю обговорювали подію. Маємо надію, що на нас чекає ще багато заходів подібного масштабу.